Een nieuwe bestemming voor het Groot Tuighuis: Van kerk tot duurzaam museum

Vorig jaar hebben we ons ingezet voor het nieuwe erfgoedcentrum Groot Tuighuis, een museum dat archeologische vondsten uit de regio van ’s-Hertogenbosch tentoonstelt.
Binnen dit project werden we benaderd door de projectleider van Welvaarts uit Vught om mee te denken over een vloergootsysteem.


Op maat gemaakt Combi90 behuizing
De draagkracht was hierbij van essentieel belang, gezien het een hoog gebouw betreft waar regelmatig met een hoogwerker moet worden gereinigd, met name door glazenwassers.
Onder de originele tegels op de begane grond is vloerverwarming aangelegd. Door een glazen vloer tussen de onderste verdiepingen en de zolderverdiepingen, op circa 6 meter hoogte, wordt warmte daar behouden waar het nodig is. Deze vloer is op een losmaakbare manier geconstrueerd, zodat deze zonder schade aan het monument verwijderd kan worden bij toekomstige ingrepen in het pand, zoals een nieuwe bestemming voor de zolderverdiepingen.

De uiteindelijke keuze viel op een verzonken vloergootsysteem. Vanwege de dikte van de vloer is een extra verhogingsrand aan onze Combi90 behuizing toegevoegd, waartegen vervolgens is gestort. Op de dekvloer is vervolgens een gebakken stenen vloer van 3 centimeter dik geplaatst. Hierdoor hebben we de T25ZR deksel aangepast naar een T30ZR variant, zodat de vloerafwerking kon worden geïntegreerd in de deksel.

Het monumentale pand
Sinds 1430 heeft het Groot Tuighuis in ’s-Hertogenbosch verschillende functies gehad, waaronder als Rooms-katholieke kerk, protestantse kerk, militaire kazerne, museum en depot voor de gemeentelijke afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten (BAM).

In het najaar van 2023 kreeg het Groot Tuighuis een nieuwe bestemming als eigentijds erfgoedcentrum. Het centrum, gericht op ontdekken, onderzoeken en ontmoeten, biedt bezoekers inzicht in de geschiedenis van ’s-Hertogenbosch. Historisch onderzoek komt tot leven met exposities over archeologie, bouwhistorie, monumenten en archieven.
Boven het centrum bevinden zich kantoren, en nog een verdieping hoger is het depot met historische vondsten te vinden.

Maatwerkoplossingen
Het intrigeert ons enorm om te brainstormen over maatwerkoplossingen voor dergelijke monumentale panden, waaronder het Groot Tuighuis, te voorzien van een systeem dat op maat is gemaakt.
Met toewijding en creativiteit streven we ernaar niet alleen aan de huidige behoeften van dergelijke erfgoedlocaties, maar ook om ze te verrijken met duurzame en doordachte oplossingen. Onze betrokkenheid bij het Groot Tuighuis is slechts een voorbeeld van de vele boeiende projecten waarbij we ons streven naar maatwerkoplossingen hebben laten zien.

We kijken ernaar uit om ook in de toekomst te blijven bijdragen aan het behoud en de verbetering van ons cultureel erfgoed.

Betrokken partijen
Opdrachtgever: Gemeente ’s-Hertogenbosch
Architecten: VB Erfgoed & Architectuur
Aannemer: Nico de Bont
E-installateur: Welvaarts Elektro