Grotiusgebouw Radboud Universiteit Nijmegen

Het Grotiusgebouw is het nieuwste universiteitsgebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen. De universiteit is gelegen in een parkachtige omgeving.

Eén van de kernpunten in het Programma van Eisen van de Radboud Universiteit was de wens om een gebouw te realiseren dat ontmoeting, contact en samenwerking zou stimuleren. Een gebouw dat studenten motiveert om niet na hun college gelijk naar huis te vertrekken, maar om langer op de campus te verblijven, zodat ze meer deel gaan uitmaken van de academische gemeenschap. Om dit te realiseren is er een gebouw bedacht dat open en uitnodigend is, en een centrale plek inneemt op het nog verder te ontwikkelen campus terrein. Wie het gebouw binnenkomt ziet meteen de grote cascadetrap die alle verdiepingen met elkaar verbindt: in een lichte, open ruimte ontmoeten alle bezoekersstromen elkaar.

Binnen deze gedachte is voor de HPL instortvloerdoos 50mm gekozen. Het ging hierbij om 253 vloerdozen, die het gebouw van de nodige contactpunten voorziet. Het Grotiusgebouw werd in 2015 genomineerd als 'gebouw van het jaar' door BNA architecten.

Opdrachtgever: Radboud Universiteit Nijmegen http://www.ru.nl

Aannemer: Aannemerscombinatie Cedrie (Bouwbedrijf Berghege, Oss Heerkens van Bavel Bouw, Tilburg Kropman Installatietechniek, De Enk Groen en Golf Oss/ Tilburg/Nijmegen/Renkum)

Architect: Benthem Crouwel Architects http://www.benthemcrouwel.com

Adviesbureau: Nelissen Ingenieursbureau http://www.nelissenbv.nl, Bouwadviesbureau Strackee http://www.strackee.nl

Installateur: TES Installatietechniek Tilburg http://www.tesgroep.nl

Locatie: Nijmegen

Startdatum: juli 2012

Oplevering: mei 2014